Tűzjelző rendszer karbantartás

TŰZJELZŐ RENDSZER KARBANTARTÁS

Rendszeres karbantartás során feltárjuk és javítjuk az idő előrehaladtával felmerülő hibákat. Ezáltal a rendszer megbízhatóan működhet és elkerülhetőek a gyakori téves jelzések.

A felülvizsgálat és karbantartás előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, MSZ 9785-2:1980-as szabvány, (Tűzjelző berendezés, főbb egységek, létesítés és felülvizsgálat) és a BS 5839:1-1988 (Épületek tűzérzékelő- és jelző rendszerei, tervezési, létesítési és karbantartási szabályzat) tartalmazzák.

Fentiek alapján a szakképzett karbantartónak a felülvizsgálatok során a következő területeket kell ellenőriznie és dokumentálnia:

  • személyi feltételeket (kezelőszemélyzet felkészültségét, üzemeltetési napló vezetését, az állandó felügyelet meglétét)
  • környezeti feltételeket (a létesítményben bekövetkezett építészeti vagy funkcionális változásokat, az érzékelők és jelzésadók megfelelően szabad helyzetét, a téves jelzések lehetséges okait)
  • műszaki feltételeket (hibaállapotot, tápegységet, kezelőegységeket, hurkonként legalább egy érzékelőt, a hang- és fényjelzők működését, a távfelügyelet felé érkező átjelzést )

Kérdése van? Ajánlatot kérne?