Oltórendszerek

OLTÓRENDSZEREK

Az oltórendszerek telepítésekor figyelembe kell venni az épületet és az épületben tárolt anyagokat.

A beépített oltórendszereknek több típusa ismert:

 • Vízköddel oltó rendszer
  A víznek speciális felhasználását teszik lehetővé. Ezáltal kisebb a víz által okozott kár.
  A vízköddel oltó rendszerek minden olyan éghető anyag tüzének oltásánál alkalmazható, ahol a vízzel oltás megengedett, azonban a fagyásveszélyt téli üzemeltetés során szem előtt kell tartani.
 • Habbal oltó rendszerek
  Az éghető folyadékok jelenléte esetén a habbal oltó rendszerek a kockázatnak legmegfelelőbb megoldás. Az alkalmazni kívánt habrendszer és habképző anyagtípus az adott éghető folyadéktól és a helyi adottságoktól egyaránt függ.
  Léteznek nehéz-, közép-, könnyű hab képző és alkoholálló habképző anyagok, melyeket a aktuális felhasználási terület és az oltandó anyagoknak megfelelően a beépített rendszerek tervezésénél kell kiválasztani.
 • Gázzal oltó rendszerek
  A beépített, gázzal oltó rendszerek alkalmazása leginkább azon területekre javasolt, ahol az érzékeny technológiák, tárgyak és területek különleges védelmet igényelnek.
  Ilyenek a szerver helyiségek, adatfeldolgozás, adattárolás számítógépek, telekommunikációs berendezések, kórházak és egészségügyi intézetek, kapcsoló- és vezérlőberendezések, áramellátók, transzformátorok és különleges kockázati besorolású területek, silók és porszűrők, turbinák és archívumok, múzeumok, légi irányítási központok.