Kraft&Bauer rendszer – termékinformáció

TERMÉKINFORMÁCIÓ

Tűz esetében gyakran csak másodperceken múlik, hogy egy hosszabb üzemszünettel járó tűzeset fordul-e elő vagy pedig csak rövid közbe jött eseményről van szó.

Lángképződés, hőmérsékletemelkedés…

image002 (1)

Tűzfelismerés (tűzérzékelés)

A tűz gyors felismerése már keletkezési időszakban biztosított a közvetlenül a tűzveszélyes tartományban felszerelt UV (ultraibolya) vagy IR (infravörös) lángjelző és az egyedileg beállított thermomaximal – jelző (50 °C) segítségével. Az optikai és egyidejűleg termikus figyelési, ellenőrzési módszer által a tűz keletkezésének minden egyes fajtája azonnal felismerhető.

A megfelelő kialakítású tűzjelző jelet ad az oltóberendezés vezérlésének.

Az oltóberendezés vezérlése

A mikroprocesszor vezérelte rendszert a Kraft&Bauer cég kifejezetten az objektumvédelmi alkalmazásokra fejlesztette ki (IP 55 fecskendező vízpermetezéssel történő védelem) és3 illetve 4 riasztó vonalat foglal magában. Az összes funkció automatikusan kerül ellenőrzésre. Így az optikai és automatikus tűzjelzések az üzemelés a hálózat, a riasztás és a zavar megállapítás vonatkozásában. További komponensek: integrált szükségáramforrás megtáplálás, kézi kioldó, kioltás késleltetés, valamint akusztikus és optikai vészjelzés. A vészjelzések és zavarjelzések potenciálmentes relé kimeneteken keresztül lehetséges.

A vezérlés automatikusan váltja ki az oltóberendezés működését egy pirotechnikai nyomógáz-fejlesztő készüléken vagy egy mágnesszelepen keresztül. A kioltás kézi úton is lehetséges.

CO2 oltóanyag palack

Az elektromos vezérlésű gyorskioldó szelepe felszerelt oltóanyag palackot a TÜV megvizsgálta és a megfelelő mennyiségű oltóanyagot (2-20 kg) tartalmazza. Kívánságra súlyveszteségjelző készülék (mérlegberendezés) is szállítható.

A CO2oltóanyag oltó fúvókákon vagy oltócsatornákon keresztül áramlik ki. A keletkező tüzet eloltja, a védendő objektumot egyidejűleg lekapcsolja..

image004

Elárasztás

Az oltóanyag palack egy nagy nyomású tömlőn keresztül kapcsolódik az oltóvezetékhez. Az oltógáz különleges kialakítású, visszaverő edénnyel rendelkező oltófúvókákon keresztül lép ki. Az optimális csavaró, örvényszerű áramlás gyors oltásról gondoskodik. Az elárasztás CO2 oltócsatornán is lehetséges. A CO2 (szén-dioxid) szagtalan és színtelen gáz, továbbá alkalmazása során teljesen semleges gáz. A tűzveszélynek kitett árut nem károsítja, maradékával nem szennyez és nem okoz korróziót. Kiszorítja az égési reakcióhoz szükséges levegő oxigénjét. Zárt gépegységeknél az egyedi elszívó és szűrőberendezéseket is kioltja és elektromosan lekapcsolja. Alternatív módon más oltóanyagok (pl. argon) úgyszintén használhatók.

A berendezés további állásidők nélkül újból termelni képes.

A mikroprocesszor által szabályozott, objektumot védő Kraft&Bauer – féle oltóberendezések a nap minden órájában, egész nap felügyelet nélküli, felügyeletet nem kívánó üzemmenetet biztosítanak.